To deltakere valgt ut til klaverakademiets talentprogram for unge pianister!

Prof. Jiri Hlinka Klaverakademi i samarbeid med Talent Norge blir nasjonal rugekasse for unge pianotalenter

Prof. Jiri Hlinka Klaverakademi har etter gjennomgang av en rekke gode søknader og prøvespill, valgt ut to kandidater til akademiets talentprogram for unge pianister.

De utvalgte er:

Nikita Khnykin, 14 år fra Oslo
Amund Skretting Bergset, 17 år fra Asker

Juryens uttalelse:

De to utvalgte er på hver sin måte blant de mest spennende talentene på klaver i Norge for tiden. De to kandidatene har litt ulik alder, men prøvespillet viste i begge tilfeller et klart artistisk talent og en personlig profil, i tillegg til et høyt nivå rent instrumentalt. Akademiet håper å kunne bidra positivt til begges videre utvikling og ser med forventning frem til å jobbe med dem. 

Som deltakere på programmet har Nikita og Amund nettopp avsluttet sin først mesterklasse i regi av akademiets mentorprogram. I fellesskap med 9 andre deltakere har de gjennom 6 dager vært innlosjert på akademiets base på Rekstensamlingene i Bergen, mens de har mottatt undervisning av mentor Håvard Gimse og de internasjonalt, anerkjente musikerne, pianist Peter Jablonski og fiolinist Henning Kraggerud.

Talentprogrammet ved Hlinka-akademiet omfatter deltakelse på 3 årlige mesterklasser  i et internasjonalt miljø, personlig veiledning av akademiets kunstneriske rådgivere, Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland, samt konsertopptredener.

Deltakerne får tilbud om å følge programmet i 1-2 år, med mulighet til forlengelse.

Hlinka-akademiets talentprogram gjennomføres ved hjelp av støtte fra Talent Norge, akademiets hovedsponsor,  Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Bergen Kommune, Hordaland Fylkeskommune og Rekstensamlingene.

 

Nikita Khnykin er født i Oslo I 2003. Han begynte å ta fiolintimer 5 år gammel, men som 9-åring gikk han over til å spille piano som hovedinstrument. Siden 2012 har Nikita vært elev ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, hvor han for tiden følger programmet, Unge Talenter, med Marina Pliassova som lærer.

Til tross for sin unge alder kan Nikita vise til en omfattende liste av utmerkelser,
inklusiv et stort antall priser fra nasjonale og internasjonale konkurranser, samt en rekke prestisjefylte stipend.

Nikita har en aktiv konsertvirksomhet med konserter i Oslo, øvrige byer i Norge og i andre land. (Hellas, England, Litauen, Italia, Russland, Estland, Østerrike, Tsjekkia).

Nikita er også aktiv som kammermusiker. Som medlem av trioen, TrioDaNiBi, har han i 2016 vært involvert i det norske mentorprogrammet for unge solister og kammergrupper, Crescendo.

Nikita mottok stipend fra Ånun Lund Rej Stiftelse i 2014, fra Oslo Kommune i 2015, fra Barratt Dues Venneforening i 2015 og i 2016.

 

Amund Skretting Bergset er 17 år og kommer fra Asker. Han går på «Unge Talenter» på Barratt Dues musikkinstitutt, hos pianolærer Marina Pliassova.

Ved Ungdommens Musikkmesterskap vant han sin klasse, piano 13-15 år og i 2016, klasse, piano 16 – 18 år. Amund vant også sin klasse, piano 16-18 år, på Midgardkonkurransen i 2015 og 2016.

I august 2016 deltok han på Poros Piano Festival hvor han hadde egen recital med musikk av Beethoven, Rachmaninov og Liszt. I tillegg spilte han 1.sats fra Mozart klaverkonsert nr. 11 (KV413) sammen med et kammerorkester.

 

Thanks to our supporters for their great contributions:

Kristian Gerhard Jebsen Foundation (main sponsor)

Talent Norway

Bergen Municipality

Hordaland County

Rekstensamlingene